≡ Meni

Zadar – apartmaji in informacije

Prenočišča v Zadru in njegovi okolici najdete s pomočjo iskalnika na desni strani. Preverite ponudbo apartmajev in hotelov ter primerjajte najnižje cene. Za apartmaje si oglejte stran apartmaji v Zadru.

Zadar info

Zadar je največje mesto na severnem Jadranu, gospodarsko, trgovsko in kulturno središče zadrske županije ter tretje največje hrvaško pristanišče, za Reko in Splitom.

Okolica današnjega mesta je bila že od kamene dobe naprej posejana z manjšimi zaselki, največje emd njimi je bilo Iader ali Jader, katerega ime izhaja iz predindoevropskih jezikov. Kasneje so ga prevzeli Liburni, nato Rimljani, kateri so mesto temeljito razširili in dogradili po njihovi arhitekturi, za katero je bila znana glavna mestna ulica in nanjo pravokotne manjše ulice.

Iz tega obdobja izhaja rimski forum, Kapitolij, obzidje ter akvadukt do jezera Vrana. V 6. stoletju n.š. je Zadar prizadel močan potres, kateri je uničil večino rimskih zgradb, dele njih pa so ljudje porabili pri ponovni gradnji mesta.

Zadar je skozi srednji vek preživel nadvlado Bizanca, Beneške republike, Ilirskih provinc in Avstro-Ogrske.

Največje znamenitosti mesta so ostanki rimskega foruma, cerkev sv. Donata, katedrala sv. Stošije, frančiškanski samostan, deli obzidja z mestnimi vrati, iz novejšega obdobja pa sta znamenita spomenika Morske orgle ter Pozdrav soncu.

Zadar je skozi sezono in tudi sicer tranzitno trajektno pristanišče s povezavami do večine večjih otokov t.i. zadrskega otoškega arhipelaga, nudi pa tudi povezavo do italijanske Ancone.

Zadar nudi 17 hotelov, 8 hostlov, odličen avtokamp, 3 marine ter seveda več 100 različnih možnosti zasebnih nastanitev v apartmajih in sobah.

Zadar je zelo priljubljen kraj na Hrvaškem, ki ga večina obišče tudi če ne letuje v njem, ampak nekje v okolici.

Prijavite se na naše posebne akcije za Zadar in druge kraje na Hrvaškem in ne zamudite najboljših ponudb. Vpišite svoj email za prijavo spodaj.