≡ Meni

Split – apartmaji in informacije

Split ima eno izmed najlepših promenad na hrvaški obali in v kolikor ste v bližini Splita, tega sprehoda ne smete izpustiti. Spodaj si lahko preberete tudi nekaj drugih informacij in znamenitosti Splita ali si poiščete prenočišče za bivanje s pomočjo iskalnika na desni strani ali na apartmaji v Splitu.

Split info

Split je drugo največje hrvaško mesto in drugo najpomembnejše hrvaško pristanišče, takoj ta Reko. Je gospodarsko, kulturno, politično, trgovsko in turistično središče, prav tako pa pomembno trajektno vozlišče z linijami do vseh pomembnih otokov, kot npr. Brač, Hvar, Korčula in Vis, ter do večjih pristanišč v Hrvaški in Italiji.

Predpostavlja se, da je na območju današnjega zgodovinskega dela mesta nekoč stala starogrška postojanka Asphalatos, ni pa izključeno, da zaradi dobre lege ni predtem obstajala tudi ilirska naselbina.

V 3. stoletju je bila zgrajena Dioklecijanova palača, simbol Splita in največja ter najbolj ohranjena poznoantična palača na svetu. Danes lahko občudjemo mogočno obzidje palače, kotne obrambne stolpe, štiri vstopna vrata (Zlata, Srebrna, Železna in Medena vrata), Jupitrov hram, Cesarjev mavzolej oz. današnja katedrala sv. Dujme in živahen mestni trg Peristil.

Deloma je ohranjen tudi nekdanji rimski akvadukt do izvira reke Jadro, od koder Split pridobiva pitno vodo. Izven Dioklecijanove palače je pomembna zgodovinska stavna tudi utrdba Gripe.

Danes je Split skozi vse leto vrvišče turistov in občasnih obiskovalcev, kateri občudujejo zgodovinske objekte, obiskujejo glasbene festivale ali pa čakajo na trajekt do končne počitniške destinacije.

Split nudi kar 31 hotelov različnih kategorij, 32 hostlov, marino z 319 privezi, 5 manjših priveznih pristanišč, preko 1500 zasebnih nastanitev v apartmajih in sobah, 6km iz centra mesta pa se nahaja tudi odličen kamp.