≡ Meni

Pula – znamenitosti in informacije

Pula je največje istrsko mesto in pristanšče. Nahaja se na južnem delu istrskega polotoka, ob dobro zavarovanem naravnem zalivu. Glede na arheološke najdbe so osnovno strukturo naselja osnovala že ilirska plemena v predantični dobi, ohranila pa se je kljub rimski zasedbi mesta, ki so obstoječe naselje dogradili in razširili.

Vpliv Rima se še danes čuti v starem delu mesta, kjer lahko občudujemo največjo puljsko znamenitost, amfiteater Arena iz 1. Stoletja pr.n.št., enega izmed nabolj ohranjenih in šestega po velikosti. Ostale znamenite zgradbe so še Avgustov hram, Dvojna vrata, Herkulova vrata, slavolok Sergijevcev ter katedrale Vzvišene Device Marije iz. 4.-5. stoletja. Med sprehodom po mestu lahko občudujete puljski magistrat, ki izhaja iz razširjene rimske palače, trdnjavo Monvidal, puljski grad, manjše rimsko gledališče ter številne ostanke obzdij iz različnih obdobij.

Skozi vso svojo zgodovino je bila Pula pomembno pristanišče, tako za Rimljane, Benečane ter celo avstro-ogrsko mornarico. Še danes v Puli najdemo ladjedelnico ter potniški in tovorni terminal.

Obalni predeli v okolici Pule so eni najlepših na tem delu Istre, zato je mogoče najdti množico domačih in tujih turistov vse od polotoka Stoja severno od Pule pa do kraja Banjole.

Zlatne stjene, Punta Verudela, Pješčana uvala so najbolj znani turistični predeli, kjer najdete večino najboljših hotelov, 3 turistična naselja, 2 kampov, veliko apartmajev, dvoje hostolov in mestni hotel pa se nahaja tudi v samem središču mesta. Ob glavnem potniškem terminalu se nahaja manjša marina s 192 privezi, v zalivu Verudela pa se nahaja največja istrska marina, marina Veruda s kar 630 privezi.

Apartmaji v Puli

Apartmaje, hotele, kampe in druga prenočišča najdete preko spodnje povezave, kjer lahko namestitve v Puli med seboj primerjate. Prav tako lahko preverite ponudbo na apartmaji v Puli in najdete nekaj za svoj naslednji dopust v Istri.

Pula