≡ Meni

Opatija – znamenitosti in informacije

Opatija velja za eno najstarejših letovišč v Kvarnerju, prav tako pa za enp prvih klimatskih letovišč na severnem delu Jadrana. Zametki kraja segajo v sredino 15. stoletja, ko se je zraven benedektinske opatije sv. Jakov razvilo manjše naselje, katero je prevzelo tudi ime Opatija. Danes je od samostanske zgradne možno občudovati samo še cerkev sv. Jakova.

Pogorje Učka, ki se vzpenja nad Opatijo nudi kraju odlične klimatske razmere, zato je v sredini 19. stoletja zgrajena prva počitniška vila z čudovitim parkom. Le-ta pomeni pričetek turističnega razcveta kraja, k kateremu je pripomogla tudi izgradnja železnice Dunaj-Trst in njenega kraka Pivka-Rijeka ter kasneje tudi železnice Zagreb-Rijeka. Na ta način je Opatija pridobila na veljavi pri mestni gospodi iz Avstro-Ogrske, tukaj pa je imelo počitniške vile tudi precej premožnih ljudi iz Rijeke.

V Opatiji so pričeli z masovno gradnjo hotelov, vil in počitniških domov, saj je med dunajsko, budimpeško, praško in berlinsko gospodo veljala za odlično obmorsko zdravilišče za dihalna, srčna in revmatska obolenja.

Da je Opatija priljubljeno letovišče priča kar 30 hotelov, od katerij jih ima 6 najvišjo stopnjo kategorizacije kakovosti, večina ostalih pa je blizu temu. Med hotelskimi kompleski se nahaja urejena obala z različnimi plažami, zunanjimi bazeni, zeleni parki, vile, apartmaji in počitniške hiše. Od središča Opatije do Lovrana vodi 12km dolga obalna promenada, najdemo pa še 2 manjših kampov ter dve marini z 160 in 283 privezi za različna plovila.

Apartmaji v Opatiji

Apartmaje, hotele, kampe in druga prenočišča v Opatiji najdete preko spodnje povezave, kjer lahko namestitve v Opatiji med seboj primerjate. Oglejte si tudi stran apartmaji v Opatiji in morebiti najdete ravno tam primeren apartma zase.

Opatija