≡ Meni

Omiš – apartmaji in informacije

Spodaj si lahko preberete nekaj osnovnih informacij o kraju Omiš. Prenočišča lahko najdete z iskalnikom ali na strani Apartmaji v Omišu.

Omiš info

Omiš je manjše turistično mestece, katero je naslonjeno med dvoje hribov, med katerima se izliva reka Cetina v morje. Nahaja se približno 20km JZ od Splita.

Najdbe v okolici današnjega mesta pričajo o tem, da je tukaj bila nekoč manjša naselbina ali postojanka rimske vojske, katera pa ni bila dolgotrajnega značaja. V zgodnjem srednjem veku so v Omišu imeli oporišče t.i. omiški gusarji, kateri so zaradi izredne lokacije in preglednosti okolice iz bližnjih hribov zgradili dvoje utrdb, Mirabela in Starigrad oz. Fortica.

Omiški gusarji so plenili beneške, dubrovniške, splitske in kotorske trgovske ladije ali pa pobirali plačilo za varno plovbo mimo mesta. Kasneje je bilo mesto prodano Mleški republiki ter postalo pomembno vojaško in pomorsko oporišče.

Danes je Omiš predvsem turistično mesto, poznano po lepih plažah, glasbenih in športnih prireditvah, lahko pa se tudi podate na raziskovanje spodnjega toka reke Cetine in obvezen rafting ali pa na hribolazenje po okoliških vrhovih.

Omiš nudi 6 hotelov, dvoje avtokampov, stanovanjske vile in počitniške hiše ter veliko različnih apartmajev in zasebnih sob.