≡ Meni

Dubrovnik – znamenitosti in informacije

Dubrovnik mora vsak obiskati vsaj enkrat, saj je eden zmed najepših krajev ne samo na Hrvaškem, ampak v tem delu Evrope. Spodaj najdete nekaj osnovnih informacij o Dubrovniku in nekaj njegovih glavnih znamenitosti. Prenočišča in hotele lahko preverite z iskalnikom ali si ogledate stran apartmaji v Dubrovniku.

Dubrovnik info

Dubrovnik je biser Jadrana, najpomembnejše hrvaško zgodovinsko mesto, pristanišče, kulturno in trgovsko središče južnega Jadrana.

Okoli nastanka samega mesta je doslej krožilo več različnih legend in teorij, znanstvena dognanja pa pravijo, da je na mestu današnjega starega dela mesta že pred 7. Stoletjem, kolikor je bilo teoretično predvidevano. Ostanki zidov, stavb in novcev dokazujejo, da so ustanovitelji starogrški pomorci, ki so želeli med črnogorsko Budvo in Korčulo še eno vmesno postojanko.

Dubrovniku so spočetka vladala Bizanc in Mleška republika, v 14. stoletju pa je bila ustanovljena t.i. Dubrovniška republika, katera je postala gospodarsko, trgovsko in pomorsko središče na tem delu Jadrana. Njena moč se kaže v tem, da je trajala kar do pričetka 19. stoletja, ko so jo ukinili francoski vojaki pod Napoleonovimi Ilirskimi provincami.

Znamenitosti Dubrovnika je težko naštevati, ker je vsak del mesta nosi svojo zgodbo, zatorej jih je najbolje spoznavati sproti, velja pa dejstvo da Dubrovnik spoznaš šele po več obiskih. Obzidje, trdnjave, stražni stolpi, mestna vrata, sprehajališče Stradun, številni sakralni objekti, številne plemiške letoviške vile in nad vsemi ostalimi še trdnjava Imperial na hribu Srđ kot zadnji branik iz celine.

42 hotelov različnih kategorij, 2 hostla, odličen manjši kamp, marina z 380 privezi ter preštevilni apartmaji, luksuzne vile, počitniške hiše vas vabijo k udobni in nepozabni nastanitvi.