≡ Meni

Novigrad – znamenitosti in informacije

Novigrad je manjše turistično mestece na SZ delu Istre, nahaja se približno 15km južneje od mesta Umag. Zametki naselja segajo v čas rimskega cesarstva, ko je na manjšem otočku pred obalo nastalo manjše pristanišče in zavetišče. Od zgodnjega srednjega veka naprej se je naselje na otočku razvijalo v fortificirano mestece, katerega ostanki so vidni še danes. V 18. stoletju so z utrjenimi nasipi otoček združili z celino, kar je omogočilo večanje in širjenje mesta. Podobno kot sosednje mesto Umag, je Novigrad sestavljen iz tipičnih srednjeveških ozkih uličic, manjših trgov in parkov, kateri mu dajejo posebno čarobnost. Iz mestne panorame izstopa bazilika sv. Pelagija iz 8. stoletja (prenovljena v 15.-16. stoletju), ostale znamenite zgradbe pa so mestna hiša, zgrajena v gotskem slogu, poznobaročna palača Rigo s slovitim lapidarijem, cerkev Blažene Device Marije iz 15. Stoletja, ter seveda ostanki obrambnih zidov in stolpov.

Obalno območje Novigrada sega od kraja Dajla, preko poznane turistične vasice Mareda vse do priljubljenega polotoka Lanterna, kjer najdete istoimensko turistično naselje ter kamp.

Turistična ponudba Novigrada in okolice obsega 7 hotelov, 4 priljubljene avtokampe, turistično naselje Lanterna ter manjšo marino z 80 privezi za različna plovila. Kot dodatna ponudba pa se predstavlja akvapark Istralandia, približno 7km oddaljena od središča Novigrada.

Apartmaji v Novigradu

Ponudbo apartmajev in drugih prenočišč v Novigradu najdete preko spodnje povezave:

novigrad