≡ Meni

Lovran – znamenitosti in informacije

Lovran je eno izmed priljubljenih letovišč na opatijski rivieri, nahaja pa se približno 6km južneje od Opatije. Mesto je sestavljeno iz starega zgodovinskega predela ob obali in novejšega dela, kateri se je razširil na obronkih pogorja Učka.

Lovran se omenja že v 7. Stoletju kot Laurana, manjše naselje in oporišče liburnijskih plemen. Naselje je bilo v svoji burni zgodovini dvakrat požgano, pa vendar je še danes možno občudovati nekdaj glavna mestna vrata z ostanki dvižnega mehanizma, baročne hiše v središču mesta, srednjeveški stolp in romanski zvonik. Cerkev sv. Jurija iz 14. Stoletja nam odkriva veliko zbirko gotskih fresk, ob obali pa stoji tudi manjša cerkvica sv. Trojice, sezidana v tipičnem istrskem slogu, v njej pa se nahaja več gotskih ostankov.

Lovran je zaradi svoje lege in klimatskih pogojev že več stoletij priljubljeno letovišče, saj nudi obilno zeleno vegetacijo, prijetne poletne temperature ter stalen osvežuječ veterc iz Učke, kot zanimivost pa naj omenimo tudi 12km dolgo obalno sprehajališče, katera povezuje kraj z Opatijo. V lovranu in okolici se nahaja več različno velikih prodnatih plaž, katere dodatno pestrijo turistično ponudbo.

V Lovranu najdete kar 8 hotelov različnih kategorij, hostel, počitniške hiše in vile ter kopico privatnih namestitev. 3km južneje od Lovrana pa se ob čudovitem zalivu nahaja priljubljen kamp Medveja.

Apartmaji v Lovranu

Apartmaje, hotele, kampe in druga prenočišča v Lovranu najdete preko spodnje povezave, kjer lahko namestitve v Lovranu med seboj primerjate.

Lovran