≡ Meni

Fažana – znamenitosti in informacije

Fažana je manjše ribiško in turistično naselje, katero se nahaja približno 8km severno od Pule. Gre za manjši turistični kraj, prvenstveno poznan kot vstopna točka za Narodni park Brioni, saj se nahaja najbližje brionskemu otočju.

V rimskih časih je bilo naselje Fažana poznano kot središče proizvodnje keramičnih izdelkov, katere so dostavljali v vsa pomembna jadranska oporišča. Rimske ostanke najdemo danes v zalivu Ribnjak (rimska poletna rezidenca) ter na otoku Veliki Brion (rezidence, Venerin in Neptunov hram …).

Večina ostalih zgradb je zgodnjesrednjeveškega nastanka, npr. cerkev sv. Elizeja iz 7. stoletja, zanimivi pa sta še cerkev sv Marije od Karmela z ostanki gotskih zidnih slik ter cerkev sv. Kuzme in Damjana z renesančnimi zidnimi slikami. Fažana je v turistični sezoni dobro obiskana, turisti pa obožujejo večerni vrvež ob obalni promenadi, raziskovanje majhnih uličic, degustacijo vin in olivnega olja po znani Vinski cesti in Cesti oljčnega olja, med drugim pa se lahko v Fažani poučite o pravilni pripravi sardel na Mali ribiški akademiji.

V Fažani so na voljo 3 hoteli, enega boste našli tudi na otoku Veliki Brijon, sicer pa so na voljo še odličen hostel, turistično naselje Pineta, 2 avtokampa ter raznolika ponudba gostišč, vil, počitniških hiš ter apartmajev.

Apartmaji v Fažani

Apartmaje, hotele, kampe in druga prenočišča v Fažani najdete preko spodnje povezave, kjer lahko namestitve v Fažani med seboj primerjate.

fažana