≡ Meni

Bibinje – apartmaji, zanimivosti in info

Bibinje info

Bibinje so manjši turistični kraj, kateri se nahaja le nekaj kilometrov od središča Zadra proti JV. Najstarejši del kraja se nahaja na manjšem polotoku, novejši del pa se širi proti Zadru na severu in Sukošanu na jugu.

V zgodnjih letih našega štetja je na območju kraja živel rimski patricij Vibius, kateri je tukaj zgradil svojo počitniško vilo, po njem pa nosi današnji kraj ime. Bibinje so dolga leta pripadale mestu Zadar, slednje jih je podarilo Benedektinskemu samostanu.

Bibinje so bile konec 16. stoletja, kljub obzidju in stražnim stolpom popolnoma porušene ter požgane s strani Turkov, posledično na tem mestu kar 15 let ni bilo grajenega ničesar. V 17. stoletju je kraj počasi dobil nazaj svojo podobo, nažalost brez večine zgodovinskih zgradb in spomenikov.

Najstarejša cerkvica sv. Roka iz 16. stoletja je največji simbol kraja, ostale sakralne stavbe so novejšega datiranja. Bibinje nudijo lepe plaže, peščene, prodnate in urejene betonske plaže ter zanimive prireditve tekom poletne sezone.
V Bibinjah boste našli večinoma apartmajske nastanitve, na območju med starim mestnim jedrom in marino v Sukošanu pa tud 4 manjše kampe.