≡ Meni

Otok Vis

Za ogled ponudbe apartmajev in drugih prenočišč na otok Vis, kliknite na spodnjo povezavo. Preverite kakšne so cene za najem apartmaja na Visu in jih primerjajte med seboj.

Apartmaje za otok Vis najdete tudi s pomočjo iskalnika.

Otok Vis info

Otok Vis spada v skupino otokov, ki so najbolj oddaljeni od hrvaške obale. Nahaja se JZ od Hvara in Paklinskih otokov, do Splita pa ga loči dobrii dve uri trajektne vožnje, v sezoni pa tudi povezava s hidroplanom. Večja kraja na otoku sta Vis in Komiža.

Podobno kot na večini sosednjih otokov, so tudi na Visu našli ostanke iz neolitika, predvsem razna preprosta orodja ali orožja. Stari Grki so na otoku osnovali naselbino Issa, po njej sta otok in največji kraj dobila tudi pohrvateno ime.

Med 2. sv. vojno je bil Vis pribežališče in štab Tita ter partizanov, vse do leta 1989 pa je bil otok za tujce zaprt, saj je veljal za pomembno vojaško območje JLA. Na najvišjem vrhu otoka je spomenik ob t.i. Titovi špilji.

Obala Visa nudi čudovite majhne zalivčke, nekateri so tudi skriti med ozkimi prehodi,bližnji otočki pa so poznani po čudovitih pozdemnih špiljah.

Vis

Mesto Vis se nahaja na SZ delu otoka, v dobro varovanem naravnem zalivu. Trajekti vozijo dnevno na relaciji Vis-Split, v sezoni pa tudi do italijanske Ancone.

Na istem mestu, kot stoji današnji Vis, se je nahajala starogrška naselbina Issa, katera je služila kot zavetje grškim mornarjem, hkrati pa kot izvidniška točka za raziskovanje bližnjih otokov in celine. Isso so prevzeli Rimljani, kasneje pa je počasi izgubljala na pomenu. Če so bili zgodnji naseljenci večinoma ribiči, so v poznem srednjem veku prebivalci Visa pričeli gojiti vinsko trto in tako z vinom zalagali dobršen del avstro-ogrskih dvorov.

Vis nudi široko paleto različnih znamenitosti, od ostankov rimskih term, foruma, gledališča in delov pristanišča, do stavb iz obdobij beneške, angleške in avstro-ogrske nadvlade ter palače in vile različnih plemiških družin.

Na zahodnem delu viškega zaliva se nahaja nekaj lepih in urejenih plaž, v bližini mesta pa je več razvejanih zalivov z osamelimi plažami.

Vis nudi 3 hotele, apartmaje in sobe, v ozadju mesteca pa se nahaja tudi nekaj samotnih počitniških hišic.