≡ Meni

Otok Vir – apartmaji in prenočišča

Otok Vir info

Vir je manjši otok v zadrskem otoškem arhipelagu. S celino je povezan z mostom pri kraju Privlaka. Glede na ostanke ilirskih zgradb in nekaj grobov se lahko sklepa, da je bil otok naseljen že v prazgodovinskih časih, lažjo naselitev pa je omogočila plitvina med njim in celino. Za časa Avstro-Ogrske zasedbe ozemlja so plitvino poglobili, da bi omogočilo plovbo večjih ladij, nazadnje pa so zgradili most. Otok Vir je tako sedaj enostavno dostopen iz celine.

Otok Vir ima istoimensko naselje, kjer večidel prihodkov pridobijo z turističnimi dejavnostmi. Na zahodnem delu otoka se nahajajo trije griči, na enem boste našli ostanke manjše predromanske cerkvice, v kraju Vir so ostanki predromanske kapele sv. Nikole, nedaleč od pokopališča pa se nahajajo ostanki utrdbe iz beneških časov in dvoje stolpov. Odlična lastnost Vira so tudi raznolike plaže, ki jih najdete po celem otoku. Majhnost otoka vam tako omogoča, da otok Vir zelo hitro raziščete in preverite različne plaže.

Mestece Vir nudi številne apartmaje, veliko se jih nahaja v bližini ali povsem ob morju ter plažah, najdete tudi nekaj vil in počitniških hiš ter manjši kamp.