≡ Meni

Otok Rab – apartmaji in mobilne hišice

Nekaj informacij za otok Rab najdete preko spodnje povezave. Preverite ponudbo prenočišč, ki jih najdete na Rabu in drugih krajih otoka. Apartmaji, mobilne hišice in nekateri hoteli so na voljo po ugodni ceni. Če bi radi obiskali otok Rab, boste zagotovo našli kakšno zanimivo namestitev.

Otok Rab info

Rab spada med priljubljene kvarnerske otoke, nahaja pa se JV od otoka Krka. Gre za zelo raznolik otok, katerega na JV obdajajo strme in neprehodne stene, na zahodni strani je obdan z gostim hrastovim gozdom, na severnem delu pa je precej razčlenjen in nudi številne zalive in zalivčke z peščeno-prodnatimi plažami.

Do prihoda starih Rimljanov v 2. stoletju pr.n.št so otok poseljevala liburnijska plemena. Bogati Rimljani so na otoku zgradili vile in počitniške objekte, torej lahko trdimo da ima Rab precej dolgo turistično zgodovino. Med 2. sv. vojno je bilo na Rabu zgrajeno italijansko koncetracijsko taborišče, danes se lahko obišče urejen spominski park.

Rab je s celino povezan s trajektnimi linijami preko otoka Krka ali z direktno linijo iz manjšega pristanišča Stinica.

Večji in poznani kraju na otoku so Barbat, Banjol, Rab, Moščenićka Draga in Lopar.

Rab

Mestece Rab se nahaja na SZ delu otoka. Najstarejši del se nahaja na manjšem polotoku med zalivom Sv. Fumije in rabsko luko, novejši del pa se razprostira od luke proti hribovju v zaledju mesteca. Na tem območju je bilo že pred prihodom Rimljanov manjše ilirsko naselje, kasneje pa se je razvila rimska postojanka in pristanišče Arba. Rab se je najbolj razcvetel med 11. In 15. stoletjem, ko so bile zgrajene številne javne in sakralne stavbe, mestece pa so tudi obdali z obzidjem. Dvoje samostanov, Knežev dvorec, številne palače in vile ter dele mestnega obzidja lahko občudujemo tudi danes, med drugim pa tudi več kot 100 let star mestni park Kormčar.

Na Rabu večina restavracij in gostiln nudi večerne zabave z živo glasno, znamenitost pa so Rapske viteške igre, katere se dogajajo dvakrat letno. V Rabu se nahaja manjša marina s 140 privezi, izbirate lahko tudi med 9 hoteli, številnimi privatnmi apartmaji, gostišči s sobami, v zalivu Padova pa se nahaja odličen manjši kamp.

Lopar

Lopar je manjše pristanišče in priljubljeno letovišče na skrajnem SZ, za mnoge turiste najlepšem delu otoka Raba, saj tukaj najdemo številne večje in manjše zalive z nežnimi prodanto-peščenimi plažami, maed katerimi kraljuje 1.5km dolga Rajska plaža. Glede na ostanke zidane trdnjave je bil kraj zagotovo naseljen že v antičnem obdobju, prvič pa se pojavi ime Lopar v 13. stoletju, katero izhaja iz cerkvice sv Marije (Maria Nepoari). Po lokalnem izručilu naj bi iz Loparja izhajal ustanovitelj republike San Marino, kamnosek Marino, kasneje Sveti Marino.

Lopar je predvsem turistično mestece, poznano po kar 22 peščenih plažah, števlnih poteh za kolesarjenje in pohode, turistična skupnost pa prireja različne zanimive dogodke od Loparske noči, ribiških noči, folklornih in glasbenih koncertov ter mnoge druge.

V Loparju se lahko pozanimate o ladijskem izletu na bližnja otok sv. Grgur ali Goli otok.

Lopar nudi odlično urejeno hotelsko-apartmajsko naselje San Marino, dvoje kampov ter različne privatne nastanitve.

Zgoraj najdete nekaj informacij za otok Rab, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi za obisk tega otoka za naslednji dopust. Otok Rab vas ne bo razočaral.