≡ Meni

Otok Pag

Popularen otok Pag sodi pol v Kvarner in pol v Dalmacijo. Apartmaje in druga prenočišča na otoku najdete preko spodnjih povezav. Izberite kraj, ki ga iščete ali preverite celotno ponudbo apartmajev in prenočišč.

Namestitve za otok Pag najdete preko zgornjih povezav, spodaj pa najdete nekaj ostalih informacij za otok Pag in kraje na njem.

Otok Pag info

Otok Pag se nahaja JV od Raba in čeravno geografsko leži že v severnem Jadranu, ga mnogi uvrščajo med kvarnerske otoke. Gre za otok z najbolj razčlenjeno in najdaljšo obalo med vsemi hrvaškimi otoki, po velikosti pa je peti največji. Zaradi močnih sunkov burje iz Velebita in nanosov slanega pršca je večinski del otoka večinoma skalnat in obrasel z nizko makijo, slana trava pa je odlična za ovčjerejo, po kateri je otok zelo poznan.

S celino je povezan z paškim mostom na skrajnem JZ delu otoka ali preko trajektne linije iz kraja Prizna, v sezoni pa tudi z ladijskimi linijami.

Pag je v poletnih mesecih priljubljena turistična destinacija, saj nudi ogromno skritih kotičkov in zalivčkov, peščeno-prodnate plaže, atraktivno nočno življenje ter tudi zaradi zdravstvenih razlogov, saj na JZ delu otoka nudijo zdravilno blato.

Pag

Mestece Pag se nahaja v dobro varovanem zalivu na vzhodni strani otoka. V antičnem času je bila približno 3 kilometre od današnjega mesteca manjša rimska postojanka Pagus, v zgodnjem srednjem veku pa so središče kraja preselili bližje k obali, s tem so pridobili na veljavi v pomorskem gospodarjenju. Večina zgradb v središču kraja izhaja iz 15. in 16. Stoletja, med njimi tudi župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja, Knežji dvor in trdnjava Skrivanat nad mestecem. Slednja je še edina ostala trdnjava izmed nekdanjega obrambnega obroča trdnjav in obzidja. V predelu Stari grad, nekdanjem Pagosu pa lahko obiščete ostanke rimske akropole in cerkvice sv. Marije.

Marija je s Pagom posebej povezana, saj vsakega 15. avgusta v njeno čast pripravijo bogato fešto, mestece pa je poznano tudi po pisanem karnevalu in drugih dogodkih.

V Pagu boste našli 4 odlične hotele, raznoliko ponudbo počitniških hišic, različne apartmaje in sobe ter gostišča z prenočišči.

Novalja

Novalja je manjše pristaniško mestece in priljubljena turistična destinacija na otoku Pagu. Nahaja se na SZ delu otoka v istoimenskem naravnem zalivu. Glede na ostaline v mestecu je razvidno, da je bila Novalja v antičnem obdobju manjše rimsko pristanišče za naselbino Cisse (današnja Caska, približno 2.5km vzhodno od Novalje). Iz tega obdobja je ostal še antični podzemni vodovod. V mestecu lahko občudujemo tudi ostanke dveh cerkvic iz 8. do 9. stoletja, na vzpetini nad krajem pa se nahaja doslej še nepojasnen megalitski odtis v obliki enakokrakega trikotnika, sicer pa je priljubljena pohodna točka.

Novalja nudi skozi poletno sezono različne festivale in fešte, v bližini pa se nahaja znamenita peščeno-prodnata plača Zrće, kjer se veliko dogaja tako v dnevnih, večernih in nočnih urah.

V Novalji poleg številne ponudbe privatnih namestitev v apartmajih in sobah, najdete tudi dvoje hotelov, dva mladinska hostla in dva udobna kampa.

Povljana – otok Pag

Povljana je manjše pristanišče in turistični kraj na JZ delu otoka Pag. Nahaja se na zelenem delu otoka, kjer prevladujejo ravnine in polja, obala pa je pretežno nizka in nudi dolge peščeno-prodnate plaže. Območje Povljane je posejano z različnimi arheološkimi najdišči, katerih najdbe segajo vse do kamene dobe, kar pomeni, da je bil ta predel otoka obljuden že pred antično dobo. V rimskih časih je bila na mestu današnjega kraja postojana Pauliniana, iz katere se je razvilo današnje naselje. Poleg arheoloških najdb in ostalin iz antike je najstarejša zgradba v Povljani cerkev sv. Martina iz. 14. stoletja.

Danes je Povljana predvsem turistično in zdraviliško mestece, saj je bilo v njeni okolici najdeno zdravilno blato, katero blagodejno vpliva pri raznih obolenjih. V bližini kraja je tudi ornitološki rezervat Velo in Malo Blato, okolica pa je odlična za kolesarske navdušence.

V Povljani se nahaja vila-hotel, dvoje kampov, številni apartmaji in počitniške hiše.

Otok Pag sodi zraven Krka med najbolj priljubljene hrvaške otoke. Upamo, da vam bodo podane informacije koristile, ko boste naslednji obiskali otok Pag.