≡ Meni

Otok Murter

Otok Murter ponuja številne namestitve: apartmaje, mobilne hišice, kampe in druga prenočišča. Preverite ponudbo preko spodnje povezave in zagotovo boste našli kakšno zanimivo prenočišče na Murterju.

Otok Murter nudi številne apartmaje tudi v manjših krajih, ki jih lahko najdete s pomočjo iskalnika.

Otok Murter info

Murter je priljubljen manjši otok v šibenskem otoškem arhipelagu, s celino je pri kraju Tisno povezan z dvižnim mostom. Murter je bil že od nekdaj povezan z ribištvom ter pridelavo oliv, vina in sadja, štiri večja naselja na otoku pa so povezana tudi s turizmom.

Murter je bil podobno kot bližnji otoki naseljen že pred grško-rimskimi zavojevanji jadranskega morja, pri kraju Betina so celo našli ostanke naselja Colentum.

Kljub manjši površini nudi otok Murter zelo raznoliko in razčlenjeno obalo z lepimi zalivi, v njegovo okolici pa se nahaja več manjših otočkov, kateri so dosegljivi z čolnom. Ko je govora o čolnih, je Murter, predvsem kraj Betina poznan po gradnji odličnih lesenih čolnov in manjših bark, s katerimi iz kornatskega otočja dovažajo smokve, olive ter ovčje krzno in mlečne izdelke.

Poleg istoimenskega največjega kraja Murter in omenjene Betine, se na otoku nahaja še kraj Jezera z odličnim kampom ter Tisno, katero pa je razdeljeno deloma na otok Murter in deloma na celino.

Murter

Mesto Murter je največji kraj na istoimenskem otoku, gospodarsko in turistično središče. Nahaja se na SZ delu otoka ob velikem zalivu Hramina. V zalivu se je ob potapljaškem raziskovanju odkrilo ostanke antične naselbine, samo mestece na današnji lokaciji pa se je pričelo razvijati od sredine 13. stoletja pod imenom Veliko Selo, ko so na otok zaradi napadov turških plemen pribežali domačini iz celine.

Danes je Murter predvsem turistično mesto z veliko dogodki in ribiškimi feštami, med drugim pa v kraju deluje manjša ladjedelnica ter dvoje marin.

Murter z okoliškimi otočki je raj za potapljače, skrite kotičke in plaže pa koristi veliko ljubiteljev naturizma. Murter je tudi eno od večjih vstopnih mest za ladijske prevoze do Kornatov, saj tukaj živi večina lastnikov zemljišč in otokov nacionalnem parku.

Murter nudi 3 hotele, veliko zasebnih nastanitev in odličen kamp v zalivu Slanica.

V kolikor ste otok Murter že obiskali, bomo veseli tudi vaših izkušenj.