≡ Meni

Otok Lošinj

Več o otok Lošinj, krajih Mali in Veli Lošinj boste izvedeli v kratkem, ko bomo objavili članek. Apartmaje na Lošinju najdete preko spodnje povezave. Izberite kraj na Lošinju, ki vas zanima lahko preverite celotno ponudbo.

Lošinj je priljubljen otok v Kvarnerju, kateri se nahaja JZ od Cresa, s katerim je neoč tvoril enoten otok, danes pa je pri mestecu Osor ločen z ožino in povezan vrtljivim mostom. Dostop z vozilom je vezan na trajektne linije preko Cresa (iz Istre ali preko otoka Krka), z ladijsko povezavo pa iz Pule in Rijeke.

Otok je bil gotovo naseljen že v antičnem obdobju, razcvet pa je dosegel v poznem srednjem veku, kar pričajo številne stare vile v mestecu Mali Lošinj in drugje po otoku.

Lošinj je z izjemo treh večjih naselij, Mali in Veli Lošinj ter Nerezine zelo redko poseljen, je pa zaradi ustrezne klime poraščen z raznolikim rastlinjem in nudi več naravnih rezervatov. Plitvejši deli obale nudijo izredne potapljaške točke, v bližini Velega Lošinja pa je tudi zatočišče za delfine.

Na Lošinju je tudi manjše športno letališče, kjer si lahko organizirate polet nad kvarnerskimi otoki, priljubljena pa je tudi pogorje Osoršćica, kamor vodijo različne pohodne poti.

Nerezine

Nerezine so prvi večji kraj na otoku Lošinju, nahajajo pa se na vzhodni obali, ob cesti Osor – Mali Lošinj. Že v 14. stoletju so bile Nerezine poznane kot večji kraj, nastale pa so po združitvi več posameznih hiš v enotno naselje. Premožna družina iz Osorja je v začetku 16. stoletja v Nerezinah zgradila samostan s cerkvijo, konec istega stoletja pa še visok renesančni zvonik. V hribovju Osoršćica se nahaja Vela jama, kjer so arheologi odkrili ostanke pračloveka iz paleolitika, sicer pa samo hribovje nudi veliko različno težavnih pohodnih poti, ostanke grajske utrdbe iz bronaste dobe, ostanke stražnega stolpa z grbom družine Draža …

Nerezine so manjši turistični kraj, ki pa nudi veliko. Na osrednjem trgu Studenac se vsak večer odprejo stojnice, poskrbljeno je za odlično domačo kulinariko, živo glasbo in druge kulturne dogodke. Območje Nerezin je zaradi stalnega rahlega vetra primerno za ljubitelje srfanja in kajtanja.

V Nerezinah boste našli dva hotela, dvoje odličnih kampov, privatne apartmaje in sobe, priljubljene pa so tudi podeželske hišice v ozadju naselja.

Mali Lošinj

Mali Lošinj je največje mestece na Lošinju, nahaja pa se v naravnem zalivu na vzhodni strani otoka. Mali Lošinj je pristaniško in turistično središče ter prispeva največ nočitev na otoku, prav tako pa je mestece z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Prvič je mestece omenjeno konec 14. stoletja, do 19. stoletja pa je mesteco postalo središče kvarnerske in severno jadranske trgovske mornarice, saj se je ponašalo kar z 11 ladjedelnicami in imelo najmogočnejšo floto. Danes v mestecu najdemo manjšo ladjedlnico in servisirnico ladij, mesto pa je zaradi svojih klimatskih in naravnih pogojev poznano tudi kot klimatsko zdravilišče.

V Malem Lošinju lahko opazujete različne vile iz baročnega, renesančnega in venecijanskega obdobja, zgodovinsko mestno hišo, lošinjsko katedralo Sv. Marije, potapljačem pa svetujemo ogled priobalnih arheolških najdišč.

Priporočamo vam ogled tedenskih kulturnih dogodkov in obisk ribiške noči, namestitve pa boste našli v 5 hotelih, 3 avtokampih, apartmajih in sobah, kateri se nahajajo v zgodovinskih vilah ali novejših gradnjah.

Veli Lošinj

Veli Lošinj se nahaja približno 4km južneje od Malega Lošinja, lociran pa je med dvema ozkima zalivoma, katera služita pristaniškim dejavnostim, eden za domačine in drugi za ostale morjeplovce.

Podobno kot Mali Lošinj, se tudi Veli Lošinj prvič omenja konec 14. Stoletja, ko se je manjše naselje razvilo v bližini cerkvice sv. Nikole. Benečani so kraj obrambno utrdili v izogib ustaških napadov.

V 19. stoletju se je mestece pričelo razvijati kot klimatsko zdravilišče, takrat je bil tudi zgrajen dvorec »Morska straža«, njegov lastnik pa je dal v dvorni park pripeljati in zasaditi več kot 200 tujerodnih rastlin in dreves, katere lahko občudujete še danes. Ostale znamenitosti so okrogel trdnjavski stolp, cerkev sv. Antonija Opata v starem pristanišču, ribarnica, lošinjski muzej … Kot zanimivost naj povemo, da se v Velem Lošinju nahaja rezervat za delfine Blue World, kateri si prizadeva za zaščito in preučevanje ogroženih morskih sesalcev.

V Velem Lošinju se nahajajo trije odlični hoteli, izbirate pa lahko tudi med pestro ponudbo zasebnih nastanitvev, večinoma v apartmajskih hišah.