≡ Meni

Otok Korčula – informacije in znamenitosti

Otok Korčula je šesti največji otok na Hrvaškem, ki se nahaja zahodno od polotoka Pelješac v južni Dalmaciji. Korčula nudi milo klimo z veliko sončnimi dnevi, zato je priljubljena tako za poletna kot zimska dopustovanja.

Ponudbo apartmajev na Korčuli si lahko ogledate preko spodnje povezave.

Otok Korčula info

Otok Korčula je naseljen že od pradavnine, prvo večjo naselbino pa so ustanovili grški priseljenci, ta je trajala skoraj 6 stoletij. Korčulo so najprej zavzeli Rimljani, leta 555 pa je bila priključena k bizantinskemu cesarstvu.

Korčula si je izmenjala številne vladarje, kar le govori o njenem strateškem pomenu, hkrati pa je zaradi ugodne klime in rodovitne zemlje nudila vse potrebno za razvoj poljedelstva in vinogradništva.

Danes je Korčula večinoma poznana kot turistični biser, sicer pa se ljudje ukvarjajo tudi z ladjedelništvom in pridelavo vina. Večji kraji so Korčula, Vela Luka in Lumbarda.

Vela Luka

Vela Luka je največje naselje na Korčuli, nahaja pa se na zahodnem delu otoka, na koncu daljšega in razvejanega zaliva. Gre za gospodarsko najbolj razvit kraj na vseh hrvaških otokih, saj se njeni prebivalci že dolga leta ukvarjajo z ladjedelništvom, poljedelstvom, ribištvom ter predelavo rib.

V bližnji podzemni jami Vela špilja, so zgodovinarji odkrili neolitske ostanke, kar priča o tem, da je bilo območje kraja poseljeno še pred prihodom antičnih Grkov in Rimljanov. Ostanke arhitekture slednjih je mogoče občudovati na predelu Benificij.

V srednjem veku so v Veli Luki zgradili nekaj vil za plemiče iz otoka Brač, slednji so imeli v pristanišču tudi svoja skladišča. Na hribu Hum nad mestecem se nahaja odlična razgledna točka z ostanki srednjeveške trdnjave.

Danes je v Veli Luki še vedno prisotna znana ladjedelnica, ukvarjajo pa se tudi z zdraviliškim turizmom za rehabilitacijo in zdravljenje revmatskih obolenj. Vela Luka nudi trajektno povezavo do Splita, Hvara in Lastovega.
V Veli Luki se nahajajo 4 hoteli, vile in počitniške hišice, pestra ponudba apartmajev, v bližini pa se nahajata tudi dva manjša avtokampa.

Mesto Korčula

Mesto Korčula se nahaja na skrajnem SV delu otoka, nasproti kraja Orebić na polotoku Pelješcu, s katerim je povezana preko trajekne povezave.

Točen čas nastanka mesta ni znan, je pa že v 9.-10. stoletju obstajala manjša naselbina na mestu današnje Korčule. Najstarejši del mesta se nahaja na manjšem polotoku in je grajen v obliki ribje kosti, kar je za to območje izrazita posebnost, na srečo pa je ohranjena tudi danes. Največja znamenitost je katedrala sv. Marka iz 16. stoletja, podobno kot večina starega mesta zgrajena iz korčulanskega kamna.

V starem mestnem jedru se nahaja tudi več benečanskih vil, med njimi tudi domnevna rojstna hiša svetovnega popotnika Marka Pola. Obiščite tudi knežji dvor, dominikanski samostan ter pristnaiško trdnjavo.

Korčula nudi 7 hotelov, hostel, počitniške hiše in številne apartmaje, marino s 159 privezi, v bližini pa se nahajajo 4 osamljeni avtokampi.

Otok Korčula ima še številne druge manjše in zanimive kraje, kjer lahko preživite svoj dopust. Ponudbe za otok Korčula lahko spremljate tudi med našimi aktualnimi novicami.