≡ Meni

Otok Hvar – apartmaji in informacije

Vse o priljubljenem otoku Hvar najdete preko spodnje povezave, še posebej pa lahko na tak način najdete kakšno zanimivo prenočišče, hotel, mobilne hišice ali apartma na Hvaru.

Za dodatno iskanje prenočišč za otok Hvar uporabite iskalnik.

Otok Hvar info

Hvar je eden najbolj poznanih in priljubljenih otokov v Dalmaciji in na Hrvaškem nasploh. Zelo prijetna klima, veliko število sončnih dni, bujna mediteranska vegetacija, borovi gozdički ob plažah in zgodovinske znamenitosti tvorijo enkratno turistično ponudbo, kateri se redko kdo lahko upre.

Otok je poseljen že od predantične dobe, stari Grki pa so na Hvaru osnovali dvoje naselij, Faros – danes Stari Grad in Dimos – danes Hvar.

Skozi zgodovino je pripadal različnim vladarjem, od benečanov, Napoleona in Avstro-Ogrske, zato se v večjih mestih kažejo različni stili gradnje.

Hvar je s trajektnimi in ladijskimi linijami povezan s Splitom (Stari Grad in Hvar) ter Drvenikom (Sućuraj), v sezoni pa tudi z italijansko Ancono.

Hvar kljub velikosti ni gosto poseljen, največ prebivalstva se nahaja v večjih krajih, kot npr. Hvar, Jelsa, Stari Grad, Sućuraj in Vrboska.

Hvar

Mesto Hvar se nahaja na JZ delu otoka, locirano je v manjšem, a dobro zaščitenem zalivu s pogledom na čudovite Paklinske otoke. Hvar drži redno dnevno trajektno linijo s Splitom, v sezoni tudi z italijansko Ancono.

Predhodnik današnjega mesta je bila grška naselbina Dimos, katero so prevzeli Rimljani, vendar danes v mestu ni pretirano opaziti njihovega vpliva. V srednjem veku so okoli naselbine zgradili obzidje, na vzpetini nad mestom pa manjši grad, kjer je imel mestni vladar svojo rezidenco. Kasneje je bila dozidana še ena trdnjava. V starem delu mesta se nahaja veliko kulturnih spomenikov, kot so katedrala sv. Stjepana, Arzenal, palača Paladini, mestna loža, ljudsko gledališče …

Da je Hvar res turistično mesto, priča kar 11 hotelov, 2 hostla, različne počitniške vile in hiše, velika ponudba apartmajev, v bližini pa se nahajata tudi dva odlična kampa.

Stari Grad – otok Hvar

Stari Grad je zgodovinsko, pristaniško in turistično mestece na SZ delu otoka Hvar. Nahaja se v krajnem delu dolgega zaliva, tako da je dobro zaščiteno pred vetrovi različnih smeri. Najverjetneje je slednje botrovalo tudi pri odločitvi Grkov iz otoka Paros, da so na tem mestu ustanovili mesto Faros, skoraj 400 let pr.n.št. Stari Grad se tako smatra za prvo mesto na območju današnje Hrvaške. Okolica mesta še danes nudi veliko grških in rimskih ostankov, še posebej starogradsko polje, katero še danes razkriva starogrški način parcelacije zemljišč. V mestu lahko občudujete tudi palačo Tvrdalj in Biankini, zanimiv mestni muzej, lahko pa se sprehodite do ostankov ilirske utrdbe nad mestom.

V Starem Gradu boste skozi sezono priča različnim festivalom in kulturnim dogodkom, imajo pa tudi lastno hvarsko godbo in gledališče. Približno 1km od mesta je oddaljeno trajektno pristanišče z povezavo s Splitom.

Stari Grad nudi 2 hotela, hostel, avtokamp z bungalovi in različne privatne namestitve v sobah in apartmajih.

Jelsa

Jelsa je čudovito manjše letovišče in pristanišče na severnem delu otoka Hvara, nahaja pa se približno 10km zahodneje od Starega Grada.

Jelsa je bila sprva dobro utrjena rimska naselbina, deli zidov in obzidja so videni še danes. Medtem, ko je večina naselij na otoku trpela zaradi turških vpadov in požiganj, so Jelšani nudili trden in zagrizen odpor, zato so se v mestecu ohranile številne zgradbe iz rimske, ilirske in kasneje hrvaške zgodovine.

Okolica Jelse je naravnost čudovita – številni manjši zalivi z peščeno-prodnatimi plažami, kristalno modrim morjem in mediteranskim zelenjem naravnost kličejo k odličnem dopustu, ki ga lahko popestrite s potapljanjem na zanimivih točkah. V okolci Jelse se nahaja tudi precej ostankov rimske in ilirske gradnje, katere lahko obvozite s kolesom ali pa s samostojnimi sprehodi oz. pohodi.

Iz Jelse vozi v sezoni hitra katamaranska linija do Bola na Braču in v Split.

V Jelsi boste našli dvoje hotelskih kompleksov, 3 avtokampe in pestro ponudbo apartmajev.

Ste že obiskali otok Hvar? Otok Hvar velja za enega izmed najbolj priljubljenih hrvaških otokov med tujimi turisti. Vsako leto obišče otok Hvar večje število angležev, norvežanov in nemcev.

Vaš izkušnje za otok Hvar nam lahko sporočite na email, da jih objavimo na strani. Več informacij bo koristilo vsem tistim, ki bodo otok Hvar obiskali v naslednjih letih.