≡ Meni

Otok Cres – apartmaji in prenočišča

Apartmaje na Cresu najdete preko spodnje povezave. Oglejte si ponudbo v različnih krajih otoka Cres.

Cres je največji in najdaljši otok na Jadranu, nahaja pa se na SZ delu kvarnerskega zaliva. Kljub svoji velikosti je redkeje poselje, izjema so obmorska mesteca, katera so tudi glavne turistične točke. Zaradi manjše poseljenosti v notranjosti otoka, je Cres poznan po naravnih rezervatih za živali in rastline, največji je sladkovodno Vransko jezero, na SV otoka pa je poznanrezervat za beloglave jastrebe.

Cres je bil naseljen že v prazgodovini, takrat še del Istrskega polotoka, po koncu druge ledene dobe pa je dvig morske gladine Cres ločil od celine. Cres je bil nekoč prav tako povezan s sosednjim otokom Lošinjem, domačini pa so oba otoka ločili s prekopom, da je omogočen lažji ladijski prevoz.

Otok Cres je dosegljiv z trajektnim prevozom iz Brestove v Istri ali preko otoka Krka ter z ladijskim prevozom iz Rijeke, Pule ali Rabca.

Najstarejše mestece na otoku je Cres, ostali znani kraji pa so Beli, Osor, Punta Križa in Lubenice.

Cres

Cres je največje in najstarejše naselje na istoimenskem otoku, nahaja pa se v dobro varovanem zalivu na zahodni obali. Glede na najdbe je bilo območje mesteca poseljeno že v prazgodovini, v rimskem obdobju pa je bila zgrajena manjša postojanka. Mesto se je najbolj razvilo v srednjem veku, kakor nam pričajo tudi ostanki in zgradbe še danes. Občudujemo lahko ostanke srednjeveškega obzidja, zelo dobro ohranjen krožni trdnjavski stolp nad mestom, mestno ložo, palače Petris, Rodinis, Moise in Colombis, ter sevedaštevilne sakralne objekte iz različnih obdobij. V mestu deluje tudi zelo obiskan muzej, kjer vas bodo poučili o bogati zgodovini in zaslužnih meščanih.

Cres je danes pristaniško in ladjedelniško mestece, velik pomen pa so tudi turistične dejavnosti. Tako nudijo odličen hotel, zelo obiskan kamp Kovačine ter številne apartmaje in zasebne sobe. Navtični navdušenci bodo veseli srednje velike marine z 458 privezi.

Osor

Osor je manjše mestece ob istoimenski ožini oz. prekopu med otokoma Cres in Mali Lošinj. Kraj ima bogato zgodovino, svoje mesto je našel tudi v starogrški zgodbi o Jazonu in Argonavtih, saj naj bi v kraju Apsoros (antični Osor) živela čarovnica in kasneje Jazonova žena Medeja, njuna skupna zgodba pa nima srečnega konca. Bolj srečen konec oz. nadaljevanje pa ima mestece, ki je preživelo rimske in saracenske zasedbe, kasneje pa se je razvilo v pomembno trgovsko središče.

Kljub svoji majhnosti je Osor pravzaprav muzej na prostem, saj vsaka zgradba, spomenik, park nosi svojo zgodbo. V Osorju si oglejte odlično ohranjeno srednjeveško mestno hišo, ostanke obzidja, antičnih vil in seveda katedralo sv. Marije.

V pristanišču najdete nekaj privezov za manjše jahte in jadrnice, okolica Osorja pa vse do skrajnega južnega dela otoka, Punte Križe pa kar vabi na kolesarsko raziskovanje.

V Osorju in okolici boste našli številne apartmaje, zasebne sobe, vile in počitniške hišice. Ljubitelji kampiranja pa obiščite kampa Baldarin in Bijar na creški strani ali kamp Preko mosta na lošinjski strani.