≡ Meni

Otok Brač

Priljubljen otok Brač v Dalmaciji, kjer najdete številne zanimive kraje za dopust. Na otoku Brač najdete predvsem apartmaje, kakšen hotel in mobilne hišice.

Preverite ponudbo prenočišč na Braču preko spodnje povezave ali uporabite iskalnik.

Otok Brač info

Otok Brač je največji izmed otokov t.i. splitskega arhipelaga in je mestu Split najbližji otok s trajektno povezavo. Je največji otok na srednjem Jadranu, poznan po razgibani obali ter reliefu, saj nudi najvišji vrh izmed vseh hrvaških otokov. Naseljen je od neolitika naprej, kar kažejo najdbe iz znane podzemne jame Kopačina, na samem otoku pa je opaziti tudi veliko rimskega vpliva, saj je znano, da so iz Brača vozili znameniti beli marmor za Dioklecijanovo palačo v Splitu.

Otok Brač je skupaj s sosednjim otokom Hvarom poznan po svoji odlični klimi in velikem številu sončnih dni na leto, kar ga uvršča med najpriljubljenejše hrvaške destinacije. V bližini mesta Bol se nahaja manjše mednarodno letališče, katero pripomore k večji in lažji obiskanosti s strani tujih turistov.

Največji kraj na otoku je Supetar, ostala poznana naselja pa so še Milna, Sutivan, Sumartin, Povlja in Bol.

Milna

Milna je manjše pristaniško in turistično mestece na zahodni strani otoka. Nahaja se v daljšem ožjem zalivu s pogledom na splitski kanal.

Mestece se je pričelo razvijati v začetku 17. stoletja in bilo dobri dve stoletji najpomembnejša luka na otoku.

V Milni se večinoma bavijo s oljkarstvom in ribištvom, pomembna gospodarska panoga pa je seveda turizem. Južno od mesteca se nahaja veliko različnih zalivov, kateri nudijo različne plaže, nekateri so povsem neobljudeni in nudijo možnost naturizma.

V Milni domačini veliko dajo na svojo kulturo, zato prirejajo praznične fešte, folklorne plese in druge oblike zabav. Okolica kraja nudi ogromno kilometrov različnih kolesarskih poti.

V Milni se nahajata dva hotela, obnovljene vile z apartmaji, dvoje manjših marin in različna ponudba zasebnih nastanitev.

Supetar

Supetar je največje naselje na otoku Braču, turistično in gospodarsko središče ter pristanišče, katero nudi redno dnevno trajektno povezavo s Splitom.

Supetar je lociran na severni strani otoka, kjer se ob lepih dnevih čez brački kanal vidi vse do Splita, njegova okolica pa nudi čudovite plaže, obdane z borovimi gozdički.

Območje okoli Supetarja je bilo naseljeno že v neolitiku, kar dokazujejo različne najdbe v bližnji jami Kopačina. Samo naselje se je pričelo razvijati v sredini 15. stoletja, ime pa nosi po svojem zaščitniku, sv. Petru. Poleg omenjene jame in zanimivih zaselkov v zaledju mesteca, katere obiščite s kolesom, si v Supetru oglejte čudovito župnijsko cerkev, katero krasi bogato zunanje stopnišče, srednjeveški stolp z uro in zanimiv cerkveni muzej. Ljubitelji dalmatinske glasbe pa boste prišli na svoj račun ob dnevih klap.

Nastanitev v Supetru ne predstavlja večjih težav, saj boste našli 6 hotelov, 2 hostla, prenovljeno letovišče Waterman Resort z bungalovi, apartmaji in kampom ter seveda številne zasebne apartmaje v mestecu in okolici.

Postira

Postira je prijetno ribiško mestece in turistično letovišče na severnem delu otoka, nahaja se približno 10km zahodno od mesta Supetar. Kraj je nastal v 13. stoletju, ko so se redke hiše pričele združevati v manjše naselje. V uvali Lovrečina se nahajajo ruševine zgodnjekrščanske cerkvice in nekaj ostankov rimske plastike, kar priča o tem, da je bilo območje poseljeno že pred nastankom urbanega naselja.

Postira se nahaja na koncu 2km dolge doline, katera nudi rodovitno zemljo za gojenje vinske trte in poljščin, v kraju pa obstaja tudi manjši obrat za predelavo rib.

Poleg manjše župnjiske cerkvice je v Postiri vredna ogleda rojstna hiša in muzej književnika Vladimirja Nazorja.

Okolica Postire je odlična za bolj miren dopust, saj prijetni borovi gozdički, zalivi in lepe plaže nudijo dovolj osamljenih kotičkov. Vsako leto se v kraju ob lokalnih praznikih prirejajo manjše prireditve.

V Postiri boste našli 3 hotele, hostel, različne vile in počitniške hiše ter zanimive apartmaje ali zasebne sobe.

Bol – otok Brač

Bol je eno redkih in največje naselje na južnem delu otoka Brač. Je turistično najbolj razvit kraj na otoku, prav tako pa je poznan po pridelavi odličnih vin, katere lahko poskusite v ogromni mestni vinski kleti.

Pričetki kraja segajo v konec 12. stoletja, ko je bil zgrajen dominikanski samostan, kateri stoji še danes in nekaj hišic, ime Bol pa se pojavlja od konca 15. stoletja.

Odlična naravna klima in naravne danosti so Bol že zelo zgodaj vpisale na turistični zemljevid, turizem in z njim povezane dejavnosti pa služijo za največji dohodek domačinom. Največja naravna znamenitost Bola je peščena plaža Zlatni rat, katera spoinja na jezik ki moli 1km v morje, zanimiva pa je tudi zato, ker spreminja svojo obliko in položaj zaradi različnih smeri vetra. V bližini Bola se nahaja zanimiva Zmajeva jama, puščavniško bivališče Blaca in seveda najvišji vrh otoka Brača, Vidova gora, kamor vodi tudi planinska pot. Približno 13km SV od mesta se nahaja manjše mednarodno letališče.

V Bolu se nahaja 8 hotelov, 9 avtokampov, različne počitniške vile ter številni zasebni apartmaji.

Ste že obiskali otok Brač? Veliko Slovencev obišče vsako leto katerega izmed opisanih krajev. Otok Brač vam nudi razne aktivnosti in veliko dogajanja. Zabavo najdete predvsem v večjih krajih, v manjših je dogajanja manj.

Otok Brač je znan tudi po velikem razponu cen. V kolikor se boste odpravili na Bol na Braču, boste hitro ugotovili, da so cene tukaj bistveno višje kot v drugih delih Brača. Če bi radi uživali v lepotah otoka in vam zabava ni toliko pomembna, je bolje, da se odpravite v predel Milne ali kakšen drugi kraj na Braču.