≡ Meni

Dugi otok

Dugi otok je po površini sedmi največji otok na hrvaškem Jadranu, sicer pa je največji med otoki zadrskega območja. Nahaja se zahodno od Zadra, med njima so še otoki Ugljan, Sestrunj in Iž. Z celino je povezan preko trajektnih in ladijskih povezav z Zadrom. V okolici kraja Žman in po nekaterih vrhovih so bile najdene ostaline iz ilirskih časov ter mlajše kamene dobe, kar pomeni, da je bil Dugi otok poseljen še pred prihodom Rimljanov. Na pristotnost slednjih nas opominjajo nekatere zgradbe, grobovi in mozaiki v večjih naseljih na otoku.

Dugi otok je zelo razgiban, na njem se nahaja več kraških polj in dolin, na JZ delu pa tudi slano jezero Mir, katero je del naravnega parka Telašćica.

Dugi otok je znan po svoji neokrnjeni naravi, zalivih z peščeno-prodnatimi plažami, marsikje na otoku pa si lahko omislite tudi robinzonski dopust.

Božava

Božava je manjše pristaniško mestece na SZ delu Dugega otoka in je turistično najbolj razvito med vsemi naselji Dugega otoka. Od trajetnega pristanišča Brbinj je oddaljena 14km, sicer pa je na voljo dnevna povezava z Zadrom preko hitrega katamarana.

V okolici kraja so bile najdeni deli ilirskih utrdb, kar nakazuje že zgodnjo prisotnost človeka na tem delu otoka. Za Rimljane kraj očitno ni bil zanimiv, je pa v srednjem veku večkrat preživel napade turških in drugih piratov. V samem kraju se nahaja precej sakralnih zgradb od 11. stoletja naprej, najbolj zanimiva pa je okolica Božave, kjer lahko le 5km SZ najdemo čudovito plažo Sakarun, le nekaj kilometrov od plaže pa se nahaja čudovit svetilnik Veli Rat, kjer lahko tudi preživite počitnice.

V Božavi boste našli 4 odlične hotele in raznoliko ponudbo apartmajev ter privatnih sob.

Sali – Dugi otok

Sali je največje naselje na Dugem otoku, nahaja pa se na JV delu. Je mestece z dolgoletno ribiško tradicijo, na kar opominja tudi manjši obrat za predelavo rib, kateri deluje še danes. Sicer pa Je Sali med navtiki poznan tudi po izdelavi izvrstnih lesenih čolnov in bark.

Kraj je svoje ime dobil po manjših solinah, ki so nekoč dajale kruh številnim prebivalcem. Kraj je stal nekoliko odmaknjen od obale, v srednjem veku pa so ga prestavili k morju. Največja znamenitost je gotska cerkev Marijinega vnebovzetja z zanimivim lapidarijem, med sprehodom po kraju pa lahko občudujete večstoletne vile in zgradbe z pridihi gotske, renesančne in baročne arhitekture. V bližini Salija se prične naravni park Telašćica, kjer najedmo velik naravni pristan, prepadne stene na zahodni obali in slano jezero Mir.

V Saliju se nahaja istoimenski hotel, kateri stoji na lepi, z borovci obdani lokaciji ter številni apartmaji in sobe.